• Yaşamı

    1955 doğumluyum. Yaşamım; eğitim, öğretim, yöneticilik, danışmanlık, felsefe, fotoğraf, sanat, düşünmek, okumak, yazmakla, yaşamı derin ve uzun soluklu sorgulamakla geçti, geçiyor. Yaşamın zorluklarını; insan ilişkilerinde dürüstlük ilkesine sıkıca bağlı kalma çabalarımın neden olduğu ciddi zorluklar yaşadım, ama sonuçta piştiğime memnunum. Düşünce ve yazılarımla dünyaya, insanlığa ve ülkemize yararlı bir insan olmak için çalışıyorum.

  • Felsefe Dünyası

    Yaşamı sorgulamaya ve anlamaya başladığım gün, kendimi felsefe dünyasının içinde buldum. Çokça felsefe okumaları, düşünme ve analizleri sonunda, yazmaya başladım. Ağırlıklı olarak Aritoteles, Nietzsche, Schopenhauer ve Foucault okudum. Okumalarımda, düşünürün fikirlerini incelemekle birlikte, aynı zamanda düşünürün yapıtına esas olan düşüncenin altyapısını çözümlemeye de çalıştım. Bu yöntemle düşüncelerin görünmeyen satır aralarını keşfetmeye çalışıyorum. Yaşam okulu devam ediyor: okumaya, düşünmeye ve üretmeye devam.

  • Yazıları

    Felsefe ve edebiyata ilgim lise sıralarına dayanır. Lise yıllarında yazı ve şiirlerim çeşitli dergilerde yayımlandı. 2000’li yıllarda, yazdığım makalelerimi felsefem.net adresinde periyodik olarak paylaştım. Çeşitli yazılı ve görsel medyada sanat ve sanat felsefesi üzerine yazılarım yayımlandı. Gördüğü ilgi ve gelen talepler üzerine, bu makalelerimden oluşan ilk kitabım: "İnsan Yaşamında Olmazsa Olmazlar" 2005 yılında, genişletilmiş yeni basımı "Yaşamı Önemsiyorum" ise 2014 yılında yayınlandı. Sanat ve felsefe içerikli 100+ makalem yayımlandı.

  • Kitapları

    İlk kitabım "Olmazsa Olmazlar" 2005 yılında, ikinci kitabım "Yaşamı Önemsiyorum" 2014 yılında yayımlandı. "Yaşamı Önemsiyorum" kitabım, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü, Yayın Seçme Kurulu kararıyla Bakanlığa bağlı kütüphanelere alındı. 2021 yılında: “Yaşam Analizleri” ve 2023 yılında "Fotoğrafta Sanat ve Felsefe" olmak üzere toplam 4 kitabım yayımlandı.

    • “Olmazsa Olmazlar” (2005)
    • “Yaşamı Önemsiyorum” (2014)
    • “Yaşam Analizleri” (2021)
    • “Fotoğrafta Sanat ve Felsefe” (2023)
  • Fotoğraf Sanatı

    14 kişisel sergi açtım. 2000-2015 yıllarında Fotoğraf ve Sanat Üzerine çok sayıda makalem yayınlandı. 1995-2015 yılları arasında 20 yıl boyunca İFOD (İzmir), FSK (Ankara), PSA (ABD) ve RSA (İngiltere) Fotoğraf Sanatı derneklerine üyeliklerim devam etti. Ankara Fotoğraf Sanatı Kurumu (FSK) tarafından 2013 yılında yayınlanan “Fotoğraf Ustaları 3” kitabında bana da yer verildi. 2023 yılında yayımlanmış makalelerimden oluşan: "Fotoğrafta Sanat ve Felsefe" kitabım yayımlandı.

  • Fotoğraf Sergileri

    Çok sayıda karma sergilere ve proje sergilerine katıldım, 14 kişisel sergi açtım. “Rhythmosthetica” sergim, 2002 yılında, DEÜ, İTÜ, ODTÜ, ÇÜ VE DÜ olmak üzere beş üniversitede sergilendi. Sergilerim kimi zaman bir proje çalışması, kimi zaman da bir belgesel oldu. Kimi zaman da izleyicileri derin düşüncelere yönlendirme amaçlı soyut ve siyah-beyaz çalışmalardan oluşan sergiler açtım.

  • Üretim Çalışmaları

    Yaşamım eğitim, öğretim, yönetim, danışmanlık ve derin düşünme analizleriyle geçen bir insan olarak hep yeni birşeyler öğrenmek ve insanlara yararlı olabilecek projeler üretmek çabası içinde oldum. Yaşım 70'e yaklaşırken, 50 yaşın heyecanıyla ve yeni projelerimle hep yaşama katkı verme çabası içindeyim; başarılı ve yararlı olabilmeyi ümit ediyorum.

    1. "Rhythmosthetica" (2002)

    Proje Sergim: Rhythmosthetica, ritim, döngü ve estetik… Evrenin gizemlerine estetik pencereden baktığımızda hem felsefeyle, hem de sanatla karşılaşırız. Ritim ve döngü evrensel felsefeyi; estetik bakış ve yorum da evrensel sanatı çağrıştırır insana. Bu proje sergimle, evrensel varlığın gizemlerinden "ritim" ve "döngü" kavramlarının içiçeliğini irdeleyerek, içsel estetik değerlere katkıda bulunmayı hedefledim. Bu sergim beş üniversitede sergilendi.

    2. "Olmazsa Olmazlar" (2005)

    İlk kitabım: Yaşamın sorgulandığı bir kitap. Kendisini bile bilemeyen bir insan isek eğer; kendi öz yaşamımız ve mutluluğumuz için bile yeterli bir çaba içinde değilsek eğer; varlığımızın temel gereksinimlerinin bilincinde olamadan kocaman hedeflerin peşindeysek eğer; kendimizi sorgulamaya hiç yanaşamazken tüm dünyayı sorumsuzca sorgulayabilecek gücü kendimizde bulabiliyorsak eğer; kendimizi ve yaşamı çokça düşünmemiz gerekecektir!

    3. "Türkiye Sanal Fotoğraf Müzesi" (2009)

    TSFM : 15 Ocak 2009 tarihinde açıldı. Sosyal medyanın ve teknolojinin getirdiği kolaylıklar sonrasında, eline fotoğraf makinası alan pek çok insanın, kısa bir sürede kendisini ‘sanatçı’ olarak tanımlayabildiği trajikomik bir sanal dünyada, gerçek yaşamda başarılı olmuş fotoğraf sanatçılarının yer aldığı saygın bir platform oluşturdum. İlkeli programı ve nitelikli içeriği ile TSFM, eksikliği duyulan bir boşluğu dolduruyor ve fotoğraf sanatına katkı veriyor.
    TSFM

    4. "Yaşamı Önemsiyorum" (2014)

    İkinci kitabım: "Yaşamı Önemsiyorum", çünkü, daha iyi bir yaşam için bilinçli ve duyarlı olmamız gerekiyor. Yaşamın olmazsa olmazlarının neler olduklarını düşünmeli, akılcı irdelemeler yaparak en iyi’ye en yakın nitelikli bir yaşam hedeflemeliyiz. Yaşamsal amaçlarımızı sorgulayıp gereklerini yerine getirmeli, kendimizi yeterince tanıma ve sorgulama çabası içinde olmalıyız. Çeşitli yaşamsal konular üzerinde sizleri düşünmeye, analiz ve irdelemelere davet ediyorum.

    5. "Yaşamı Analizleri" (2021)

    Üçüncü kitabım: Yaşam Analizleri, Düşünce Analizleri ve Değer Analizleri olarak çalıştığım üçleme kitap serisinin ilkini sizlere sunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu kitabımda yaşamın temel ögelerini irdeledim; düşüncenin akıla, aklın doğruluğa, doğruluğun başarıya, başarının özgürlüğe dolaylı devinimlerini, boşluk kavramının net ve sisli kaygılarının analizlerini yaparak, yaşamın bu kavramlarla birliktelik ve karşıtlık olasılıklarını sorguladım.

    6. "Ulusal Fotoğraf Sergileri" (2022)

    YouTube kanalım, 15 Mayıs 2022 tarihinde yayına başladı, beş ayda 24 sergi yayımlandı: grup, karma ve kişisel sergilere yer veriliyor. Her ay konulu bir sergi var. Sergilere katılım tüm fotoğraf sanatçılarına açık ve ücretsizdir. Ayrıca, fotoğraf dernekleri ve kulüplerinin ortak üye sergilerine de yer vereceğiz. Sergilerimiz, dinlendirici bir müzik eşliğinde 10 dakika, memnun kalacağınıza inanıyorum, davetlisiniz.
    YouTube Kanalımız

    7. "Fotoğrafta Sanat ve Felsefe" (2023)

    Dördüncü kitabım: Fotoğraf sanatının felsefi boyutuna yolculuk içerikli, sanatın düşünsel boyutunu anlatan bu kitabında, felsefenin sanattaki, özellikle fotoğraf sanatındaki önemini vurguladı. Fotoğraf sanatına katkı adına, uzun yılların felsefe ve sanat üzerine deneysel ve düşünsel birikimlerini bu kitap aracılığıyla sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Bu kitap, fotoğrafın sanat boyutunda nitelikli üretimler yapmanız için size yeni düşünsel ufuklar açacak.

    Teşekkür

    1990’lı yıllardan beri fotoğraf, sanat, felsefe; tüm etkinliklerimi yakından takip eden, çalışmalarımı destekleyen; düşünce, yorum ve eleştirileriyle bana büyük katkılarda bulunan tüm değerli arkadaşlarıma, izleyicilerime, okurlarıma; tüm değerli düşünce, sanat ve felsefe dostlarıma en içten, en samimi duygularımla teşekkür ediyorum. Düşünce ve yazılarımla dünyaya, insanlığa ve ülkemize yararlı bir insan olmak için hep gayret içinde olacağım.
    Saygılarımla.

  • Mahmut Özturan ve Felsefe
  • Mahmut Özturan ve Sanat